terug
(Daily Bhaskar, 13-6-2013)

In het land van Gandhi en Modi maken Dalits nog steeds voor anderen het water 'onzuiver'


In het dorp Dhanwada in district Bavla Talika, Gujarat, slechts 45 km van het kosmopolitische centrum van Ahmedabad, wordt de watervoorraad verdeeld op basis van kaste. De hoogste kasten, die van de Rajputs en Patels, hebben exclusieve toegang tot de bron van 8 tot 10 uur ’s morgens. Daarna volgen de Bharwas en Vaghris die de bron van 10 tot 12 uur mogen gebruiken. Dalits, of Harijans zoals ze lokaal bekend zijn, hebben alleen toegang vanaf 12 uur tot 2 uur ‘s middags.


Op de muur bij de waterput is het tijdschema (zie inzet) geverfd wanneer Dalits en de andere kasten toegang tot het water krijgen... Foto: DNA
Volgens een rapport worden de leidingen die het water aanvoeren ook gereserveerd per kaste zodat iedere kaste er een voor eigen exclusief gebruik heeft. Terwijl de twee hoogste kasten elkaars water kunnen gebruiken en dat ook doen, zijn de omringende muren versierd met beeldende waarschuwingen voor 'strenge straffen' voor Dalits als ze betrapt worden op het nemen van het water van de andere kasten.

In feite, zo merkt een DNA-correspondent op, zijn de verbodsafbeeldingen en de daarin gebruikte taal zo denigrerend dat de persoon die ze schreef gemakkelijk kan worden aangeklaagd onder de Atrocities Act.

Verrassend genoeg heeft deze kasten-maatregel de steun van de panchayat (dorpsraad).

‘Minderwaardige behandeling’
"We hebben de waarschuwing aangebracht om de waterdistributie te stroomlijnen omdat we aparte leidingen hebben voor gebieden waar mensen van verschillende kasten wonen," aldus Pratapsinh Dodia, echtgenoot van dorpshoofd Nimisha Dodia, volgens DNA.

"En mensen houden er niet van als mensen van andere gemeenschappen gebruikmaken van dezelfde put. Dorpen verschillen daarin van steden," zo gaf hij toe.

Terwijl hogere kasten het 'traditie' noemen vertelden medewerkers van de lokale NGO Navsarjan Trust aan DNA dat zelfs Dalits zijn gestopt met protesteren tegen deze 'minderwaardige behandeling' omdat ze er aan gewend zijn geraakt. Opmerkelijk is dat coördinator van de NGO, Ramila Parmar, door DNA werd geciteerd met de bewering dat een dergelijke waterdistributieprocedure kan worden gevonden in de hele deelstaat.

"We hebben via e-mail een klacht ingediend bij de premier van de deelstaat. We zijn verrast dat zulke dingen gebeuren in het kiesdistrict van de Minister voor Panchayats, Bhupendrasinh Chudasama," zei projectdirecteur Kirit Rathod van Navsarjan.


Zie ook “Dalit? In Dhanwada, you’ll get water only at right time” (DNA India, 13-6-2013)


laatste wijziging: