terug
(IDSN, 30-5-2013)

Nepal: Dalits voeren campagne voor gelijke rechten


Maatschappelijke Dalit-organisaties in Nepal zijn een 12-daagse campagne tegen kastendiscriminatie en 'onaanraakbaarheid' gestart. De campagne zal druk uitoefenen op de regering om de bestaande wetgeving tegen kastendiscriminatie ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.


Een Dalit-demonstratie in Kathmandu, vorig jaar. De 12-daagse campagne wordt afgesloten met een openbare bijeenkomst op 4 juni.
Nepal heeft sterke grondwettelijke en wettelijke bepalingen tegen de praktijk van 'onaanraakbaarheid' en andere vormen van discriminatie. Maar een minister gaf afgelopen vrijdag toe dat "de uitvoering veel te wensen over laat".

Madhav Paudel, minister van Informatie en Communicatie, sprak bij de start van een 12-daagse campagne tegen kastendiscriminatie en 'onaanraakbaarheid', geïnitieerd door Dalits uit het maatschappelijk middenveld. De heer Paudel zei dat "onaanraakbaarheid een nationale kwestie is gebleven". Hij beloofde dat er maatregelen zullen worden genomen om ervoor te zorgen dat de wet tegen kastendiscriminatie wordt uitgevoerd.

De organisaties achter de 12-daagse campagne willen belangrijke delen van de Nepalese samenleving mobiliseren voor hun zaak, met inbegrip van niet-Dalit-groepen uit het maatschappelijk middenveld, de media en politieke partijen. In een oproep in het kader van de campagne richtten ze zich tot de samenleving met de volgende slogan: "Laten we samen vechten tegen kastendiscriminatie en onaanraakbaarheid."

In de oproep van de Dalit-organisaties worden een aantal wetgevende en grondwettelijke initiatieven genoemd die zijn genomen om Dalit-bevolking van Nepal te beschermen, maar wordt ook opgemerkt dat de tenuitvoerlegging ondoeltreffend is gebleken.

"Ondanks deze verklaringen en (grond)wettelijke bepalingen worden Dalits nog steeds geconfronteerd met de ergste vorm van discriminatie op grond van hun kaste, op elk gebied van het leven. Rechten worden niet gerealiseerd, de gebruiken/gewoontes in de samenleving zijn niet wezenlijk veranderd, Dalits komen in aanraking met misstanden en gewelddadige aanvallen tijdens hun poging om hun rechten en vrijheid verankerd te zien in de grondwet," aldus de oproep.

Volgens de organisatoren, waaronder organisaties die nauw samenwerken met IDSN, kent de campagne drie aspecten: zij viert de toezegging van de overheid om gelijke rechten voor Dalits te verzekeren, zij doet een beroep op het staatsapparaat en andere belanghebbenden om meer te doen aan het herstel van de waardigheid van Dalits en het zorgen voor hun rechten, en zij verhoogt de aandacht voor de effectieve uitvoering van de anti-kastendiscriminatiewet.

De 12-daagse campagne begon op 24 mei, de tweede verjaardag van de nieuwe wet die van kastendiscriminatie en 'onaanraakbaarheid' een strafbaar feit maakte. Ze zal eindigen met een grote openbare bijeenkomst op 4 juni, de zevende verjaardag van de beslissing van het Nepalese parlement om het land ‘onaanraakbaar-vrij’ te verklaren.


Meer informatie:


laatste wijziging: