terug
(IDSN, 29-5-2013)

India: Officieel meer dan 200 miljoen Dalits


Uit de cijfers van de volkstelling van 2011 blijkt dat er meer dan 200 miljoen mensen uit geregistreerde kasten (‘Scheduled Castes (SC's)’: de officiële term voor hindoe-, sikh- en boeddhistische Dalits) zijn in India. Het totale aantal Dalits is waarschijnlijk veel hoger omdat moslim- en christelijke Dalits zijn niet opgenomen in deze cijfers.


Dalit-poepruimers demonstreren voor hun rechten. Velen van hen zijn moslims, en niet opgenomen in de officiële SC-cijfers.
Het aantal mensen in geregistreerde kasten is in India tijdens het decennium 2001-2011 met 35 miljoen toegenomen, zo bleek uit onlangs vrijgegeven cijfers van de volkstelling. Dit betekent dat er nu 201,4 miljoen hindoe-, sikh- en boeddhistische Dalits in het land zijn.

De stijging van 20,8 procent is iets hoger dan de groei van de totale bevolking (17,7 procent). Dit betekent dat het totale SC-aandeel van de bevolking gegroeid is van 16,2 naar16,6 procent. Het ontbreken van een demografisch evenwicht in India tussen vrouwen en mannen wordt weerspiegeld in het aantal SC's, waarvan er 103,5 miljoen man zijn en 97,9 miljoen vrouw.

Meer dan driekwart van India's SC's woont nog steeds in op het platteland, maar sinds de volkstelling van 2001 wonen er 40 procent meer SC's in stedelijke gebieden. Dit cijfer is nu bijna 50 miljoen, terwijl meer dan 150 miljoen SC's nog steeds op het platteland van India leven.

India's geregistreerde kasten wonen verdeeld over 31 deelstaten en centraal geregeerde gebieden. De deelstaten met het hoogste totaal aantal SC's zijn Uttar Pradesh, met meer dan 40 miljoen, en West-Bengalen met ongeveer 20 miljoen. De minder dichtbevolkte Punjab is de deelstaat met het hoogste percentage van SC's van de totale bevolking: 31,9 procent.

Christen en moslim-Dalits niet meegeteld
Terwijl de 200 miljoen SC's een belangrijk deel van de Indiase bevolking vormen, is het totale (onofficiële) aantal Dalits in het land vrijwel zeker aanzienlijk hoger, omdat christelijke en islamitische Dalits niet als 'geregistreerde kasten' zijn opgenomen. Vandaar dat zij geen recht hebben op de zogenaamde 'reserveringen' in het onderwijs en bij overheidsbanen en andere grondwettelijke beschermingsmaatregelen.

Volgens enkele schattingen zijn er 15 tot 20 miljoen christen-Dalits in India, terwijl het aantal moslim-Dalits wel eens 100 miljoen of meer kan zijn. Als deze cijfers kloppen zou het aantal Dalits in India meer dan 300 miljoen kunnen zijn - ofwel een kwart van India’s bevolking van 1,2 miljard.

Dr. Umakant, onderzoeker op het gebied van Dalit-kwesties, gelooft dat met de bevolkingsgroei van de SC's de Indiase regering een deel van haar beleid moet bijstellen voor algehele ontwikkeling: "Het aantal reserveringen in onderwijs, banen en andere sectoren moet zonder verder uitstel meegroeien," zei hij.


Meer informatie:


laatste wijziging: