terug
(IDSN, 30-4-2013)

Haryana, India: Dalit-dorpelingen leven in angst


Na de aanval op 200 Dalit-families door een menigte van mensen uit een hogere kaste, die woedend waren vanwege een inter-kaste-huwelijk, zijn veel Dalits het dorp Pabnava in Haryana ontvlucht. Degenen die achterblijven voelen zich zeer onveilig.


Dalits vrezen nieuwe aanvallen (foto: Mehul Dahbi/NCDHR)

Presentatie onderzoeksrapport (foto: Ankit Agrawal)
De autoriteiten in de Indiase deelstaat Haryana hebben gefaald om de mensenrechten van Dalits te beschermen en moeten verantwoordelijk worden gesteld voor hun harteloze houding. Dit is de conclusie van een onderzoeksteam dat onlangs een bezoek bracht aan het dorp Pabnava in Haryana waar 200 Dalit-families op 13 april 2013 werden aangevallen.

De aanzet tot de gewelddadige aanval door ongeveer 400 leden van de dominante 'Rod' gemeenschap was het inter-kaste-huwelijk tussen een Dalit-man en een vrouw uit de dominante kaste. Na tevergeefs geprobeerd te hebben het echtpaar te dwingen om te scheiden, ging de menigte op rooftocht door de Dalit-wijk van het dorp en doorzochten ze de huizen van 200 gezinnen. Zes Dalits uit het dorp raakten gewond bij de aanval.

Na het incident bezocht een onderzoeksteam bestaande uit juristen en mensenrechtenactivisten - waaronder leden van de National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR) - Pabnava in Kaithal district en meldde dat veel Dalit-dorpelingen hun verwoeste huizen zijn ontvlucht. De weinige overgebleven Dalits leven in angst.

Politie faalt in bescherming
"De verlaten huizen in Pabnava zijn de stille getuigen van de somberheid en angstige sfeer die achterblijft in het spoor van dergelijke uitingen van bruut kastengeweld," aldus het onderzoeksteam in een persbericht bij de presentatie van haar rapport op 26 april.

Het team beschuldigt de politie en het lokale bestuur van het onvoldoende waarborgen van veiligheid voor de Dalit-dorpelingen en zegt dat de regering van Haryana zeer onoplettend heeft gehandeld. Zij merkt ook op dat de staat "berucht is vanwege zware en gruwelijke gevallen van kastengeweld tegen Dalits”, waaronder een groot aantal verkrachtingen van Dalit-vrouwen afgelopen najaar.

Het onderzoeksteam heeft een reeks aanbevelingen gedaan, waaronder een oproep tot arrestatie van de 28 verdachten die nog op vrije voeten zijn (tot nu toe zijn er 24 gearresteerd), maatregelen tegen een politieambtenaar die verzuimd heeft de Dalit-gemeenschap te beschermen, en vergoeding die moet worden betaald aan de getroffen Dalit-families.


Meer informatie:


laatste wijziging: