terug
(IDSN, 4-2-2013)

Prijs voor Dalit-NGO Navsarjan


De Dalit-mensenrechtenorganisatie Navsarjan, al lang een partner van het International Dalit Solidarity Network, heeft een prestigieuze prijs van de Indiase krant Times of India gewonnen.

Manjula Pradeep, directeur van Navsarjan
De lokale Dalit-organisatie Navsarjan is beloond met een Times of India Social Impact Award voor haar baanbrekende werk voor de rechten van Dalits en andere gemarginaliseerde gemeenschappen in de Indiase deelstaat Gujarat.

De door veel organisaties begeerde prijzen van de Times of India worden geschonken aan vernieuwers onder niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), bedrijven en de overheid - de 'miskende helden van India', zoals de krant het noemt - die zich standvastig inspannen om het leven van miljoenen gemarginaliseerde Indiërs te veranderen.

Navsarjan's directeur, Manjula Pradeep, nam de prijs in ontvangst tijdens een bijeenkomst op 28 januari, met de Indiase president Pranab Mukherjee als voornaamste gast.

"We zijn erg trots op deze prijs, niet alleen een eer voor Navsarjan, maar voor al degenen die vechten voor de rechten van de Dalits en andere gemarginaliseerde gemeenschappen in India", zei ze in een reactie op de toekenning van de prijs.

Iedere prijsontvanger koos een begunstigde van hun NGO om de prijs aan hen te overhandigen. In het geval van Navsarjan was dat Baluben Makwana, die samen met mevrouw Pradeep vocht voor landrechten voor Dalit-vrouwen in haar dorp. Het was de eerste vliegreis voor mevrouw Baluben - een ongewone gebeurtenis voor iemand uit een arme Dalit-gemeenschap.

Dit is het tweede jaar dat de prijzen toegekend worden. Navsarjan werd gekozen uit meer dan 1500 inzendingen door een panel van vooraanstaande personen. De prijzen hadden betrekking op vijf categorieën: levensonderhoud, behartiging van en opkomen voor belangen, onderwijs, gezondheid en milieu. De aan Navsarjan toegekende prijs was die binnen de tweede categorie.

Navsarjan is actief in meer dan 3000 dorpen in Gujarat, maar ook in de steden. Er is een zeer gewaardeerd samenwerkingsverband tussen de organisatie en het International Dalit Solidarity Network (IDSN) sinds meerdere jaren, en Manjula Pradeep is lid van het bestuur van IDSN.

"Dit is een welverdiende erkenning van het fantastische werk van uw organisatie en uw eigen leiderschap," zei IDSN-coördinator Rikke Nöhrlind in een felicitatiebericht aan mevrouw Pradeep.


Meer informatie:


laatste wijziging: