terug
(LIW/DNN, 9-7-2014)

Mensenrechtentulp 2012 voor Indiase Dalit Marimuthu Bharathan

jan 2014: Dalits en diplomatie: Als India "boe!" roept, kruipen Nederlandse politici in hun schulp (India Nu)
Bijna een jaar geleden kreeg de Dalit-activist Marimuthu Bharathan uit Tamil Nadu de Mensenrechtentulp, de Nederlandse staatsprijs voor Mensenrechten. Het zo veelbelovend begonnen 2013 leverde daarna vooral teleurstellingen op.
2 feb 2013: Mensenrechtentulp overhandigd aan Bharathan: maar hoe? ( VPRO Argos)
Op 9 januari 2013 werd de Mensenrechtentulp, de Nederlandse staatsprijs voor mensenrechtenactivisten, toegekend aan Marimuthu Bharathan voorvechter voor de Dalits, zeg maar de kastenlozen, de paria’s, de vertrapten in India. Deze week werd hem het bijbehorende standbeeldje overhandigd door een medewerker van de Nederlandse ambassade in India. Op een bijzondere manier. Cisca Dresselhuys, voorzitter van de jury voor de Mensenrechtentulp geeft uitleg.
9 jan 2013: Tulp-Winnaar-2012-Speech Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans
"Dames en heren, Fijn dat u hier in groten getale bent vanmiddag. Nu we toch onder ons zijn, wil ik best verklappen dat de mensenrechtenprijs blijft. Voor mijn nota over het mensenrechtenbeleid moet ik veel dingen goed bekijken. Maar ik kan u alvast beloven dat de prijs blijft.
Ik heb goed geluisterd naar wat er vanmiddag allemaal is gezegd. Ik voel mij daar dan ook door gesterkt bij de inzet die dit kabinet zal kiezen. Net als het kabinet van Verhagen, zal ook dit kabinet mensenrechten tot een hoofdpunt van het beleid maken. Ik moet daarbij wel die nota schrijven – omdat de wereld om ons heen zo razendsnel verandert. ....."
9 jan 2013: Acceptance Speech of Marimuthu Bharathan accepting the Human Rights Tulip Award 2012
"Your Excellency, the Foreign Minister of the Netherlands, the esteemed Jury of the Human Rights Tulip Award, Ladies and Gentlemen:
I feel greatly privileged that the jury of the Human Rights Tulip Award deems me worthy of receiving this year’s award and I am grateful for the opportunity to present before you an account of the atrocities on Dalits in India and the persecution of Dalit Human Rights Defenders. I recognize that this award has been bestowed on my work and not on me as a person and has strengthened my resolve to struggle for the realization of the rights of the marginalized and prevention of their violations. Today, 9th January is my 52nd birthday and it is a great honour that I am given this award and I receive it on behalf of the 200 million Dalits of India. ....."
9 jan 2013: Tulp-Winnaar-2012-Speech Juryvoorzitter Cisca Dresselhuys
"Geachte en geliefde aanwezigen, in het bijzonder minister Timmermans,
'Het is goed dat de wereld meekijkt', zei een mevrouw van de vrouwenorganisatie Women on Wings onlangs voor de televisie. Ze doelde daarbij op de afschuwelijke gebeurtenis in New Delhi, waar de 23–jarige studente Yoyti Singh Pandey in een stadsbus slachtoffer werd van een groepsverkrachting door zes mannen. De vrouw is inmiddels overleden aan de zware verwondingen die ze hierbij opliep. ....."
9 jan 2013: Foto's uitreiking Mensenrechtentulp 2012
Op de website van Mensenrechtentulp vindt u de foto's van de uitreiking, alsmede de speech van de juryvoorzitter en een korte documentaire over de winnaars van de Tulp, waaronder ook Marimuthu Bharathan.

jun 2013: Mensenrechtentulp 2012 voor voorvechter van Dalits in India (Mill Hill)

Sinds jaar en dag zet Frans Baartmans mhm zich in voor de Dalits (kastelozen) in Benares, de Indiase heilige stad aan de Ganges. Hij is voor de lezers van dit blad geen onbekende. In deze bijdrage vertelt hij het verbijsterende verhaal van Marimuthu Bharathan, zelf een Dalit, die de Mensenrechtentulp 2012 kreeg toegekend. .....

11 jan 2013: Terecht beloont Nederland de strijd voor een beter lot voor de 'onaanraakbaren' (Trouw)
Dalit-activist Marimuthu Bharathan

Met de toekenning van de Mensenrechtentulp aan de Indiase activist Marimuthu Bharathan slaat de Nederlandse regering in feite alarm over het lot van de Dalits ('onaanraakbaren') in dat land. Terecht, want de manier waarop de leden van deze laagste kaste in India worden behandeld is hemeltergend. .....

11 jan 2013: Denied passport, Dalit activist fails to receive Dutch honour in person (The Hindu)

Marimuthu Bharathan, a Dalit activist who was selected for the Dutch Human Rights Tulip 2012 award from among 66 contenders across the globe, could not attend the function held on Wednesday (January 9) after being denied a passport. .....

10 jan 2013: Dalit award winner denied passport to visit Netherlands (Times of India)

A Dalit activist from Tamil Nadu, who won the Dutch Human Rights Tulip 2012 award, was denied passport by the Union government to travel to the Netherlands, apparently due to an objection by the state police. In his absence, the Dutch foreign minister Frans Timmermans gave away the award at a ceremony in The Hague. .....

9 jan 2013: Human Rights Defenders Tulip (YouTube)

Korte documentaire over de vijf winnaars van de Mensenrechtentulp, een prijs toegekend door de Nederlandse regering aan mensenrechtenverdedigers. De winnaars komen uit Honduras, Kongo, Iran, China en India. De laatste - de winnaar van 2012 - is Marimuthu Bharathan, een Dalit uit de Indiase deelstaat Tamil Nadu.

8 jan 2013: Paspoort geweigerd aan Indiase Dalit-winnaar Mensenrechtentulp 2012 (persbericht DNN/IDSN)
Ga naar www.mensenrechtentulp.nl....

De winnaar van de Nederlandse Mensenrechtentulp 2012 kan zijn prijs niet zelf ontvangen. Marimuthu Bharathan, een Dalit-mensenrechtenverdediger uit Tamil Nadu, krijgt geen paspoort van de Indiase autoriteiten.
Als Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de Nederlandse Mensenrechtentulp presenteert tijdens een ceremonie op 9 januari in Den Haag, zal de ontvanger helaas voor de tweede keer op rij afwezig zijn. Afgelopen jaar was de Chinese activiste Ni Yulan in hechtenis in afwachting van haar berechting tijdens de prijsuitreiking. Dit jaar wordt de Indiase mensenrechtenactivist Marimuthu Bharathan, 52 jaar, belet om naar het buitenland te reizen omdat de autoriteiten weigeren zijn paspoort te vernieuwen. Volgens Indiase mensenrechtenorganisaties heeft deze weigering te maken met een valse aanklacht voor moord. .....

7 jan 2013: Dalit-winnaar Mensenrechtentulp 2012 krijgt geen paspoort om prijs op te halen (LIW/DNN)

De Indiase Dalit (‘kasteloze’) activist Marimuthu Bharathan mag de Mensenrechtentulp die hij op 9 januari 2013 van Minister Timmermans zou ontvangen, niet komen ophalen. De Indiase overheid weigert hem een paspoort te geven.
Opnieuw kan de Mensenrechtentulp - de prijs van de Nederlandse regering voor verdedigers van mensenrechten die door een onafhankelijke jury is aangewezen - niet persoonlijk aan de winnaar worden uitgereikt. Vorig jaar ging het om de Chinese activiste Ni Yulan. Dit jaar treft het Marimuthu Bharathan, een activist die zich inzet voor de rechten van de Dalits (‘kastelozen’). Reden voor de paspoortweigering is een - volgens Indiase mensenrechtenorganisaties valse - aanklacht vanwege moord. Op 9 januari vindt in zijn afwezigheid toch een ceremonie plaats waarin de jury haar keuze zal motiveren en minister Frans Timmermans zijn visie zal toelichten. .....


laatste wijziging: