terug
(Straatsburg, 13-12-2012)

"DALITS ZIJN VOGELVRIJ, DAT KAN EN MOET ANDERS!"

Bijdrage van Peter van Dalen aan het debat over kastendiscriminatie in India


EuroparlementariŽr Peter van Dalen heeft vandaag tijdens een plenair debat over de kastendiscriminatie in India het volgende uitgesproken:

"Vooral de circa 200 miljoen Dalits, de kastelozen, zitten er in een vaak hopeloze situatie. Ze moeten verschrikkelijk werk doen - ik zal daarover net na de middag-lunch niet precies uitwijden - of belanden gedwongen in de prostitutie. De Indiase overheid belooft al tientallen jaren de problemen te pakken. En op papier zien de plannen en wetten er soms ook nog best aardig uit. De dagelijkse praktijk is echter totaal anders."

Van Dalen vervolgt: "Eťn van de grootste problemen is dat de mensen die de huizen van Dalits hebben vernield, Dalits hebben verhandeld als slaaf, Dalits hebben gedwongen tot prostitutie en andere verschrikkingen; dat die mensen nžet worden vervolgd. Sterker nog, elk jaar worden honderden zo niet duizenden Dalits door de politie gemarteld! De Dalits in India zijn vogelvrij!"

Van Dalen sloot af met: "Dat kan en moet anders! De Europese Unie onderhandelt met India over klimaat, energie en handel. Daarbij moeten we de rechten van de Dalits niet vergeten. India moet haar politie- en justitieapparaat hervormen zodat de allerarmsten en de meest gediscrimineerden niet nog verder omlaag worden gedrukt, maar juist bescherming krijgen. Laat dat een voorwaarde zijn voor een vrijhandelsverdrag EU - India!"


laatste wijziging: