terug
(IDSN, 26-11-2012)

Minister belooft betere wet om Dalits te beschermen


Duizenden Dalits en Adivasi kwamen op vrijdag 23 november in Delhi bijeen om wijzigingen te eisen van de wet ter voorkoming van wreedheden tegen Dalits en Adivasi (de SC/ST Prevention of Atrocities Act (PoA Act)). De regering kan deze wijzigingen begin volgend jaar invoeren.
Vrouwen met plakkaten tijdens de National Dalit-Adivasi Sammelan in New Delhi.


Dalit-vrouwen treden op tijdens de Sammelan op 23 november.

Drie jaar campagne voeren door een nationale coalitie mensenrechtengroepen van Dalits en Adivasi leek afgelopen vrijdag te worden beloond toen een Indiase minister beloofde de wet te wijzigen die is bedoeld om zogenoemde Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Dalits en Adivasi) te beschermen tegen wreedheden en discriminatie.

De minister van Sociale Rechtvaardigheid en Empowerment, Kumari Selja, sprak op de National Dalit-Adivasi Sammelan (bijeenkomst) in Delhi en noemde het geringe aantal veroordelingen voor geweldsdelicten tegen Dalits en Adivasi 'beschamend’. Hij zei dat in de PoA Act dringend wijzigingen nodig zijn om lacunes in de uitvoering ervan te dichten. Het ontwerp voor de wijzigingen is in de laatste fase van overleg en kan begin volgend jaar worden ingevoerd.

De massale demonstratie bracht honderden maatschappelijke organisaties samen die campagne voeren voor wijzigingen en effectieve uitvoering van de PoA Act. Mensenrechten-activisten, slachtoffers van wreedheden en politici van een aantal partijen spraken tijdens het evenement, dat een van de krachtigste uitingen van de Dalit-beweging in de afgelopen jaren genoemd wordt.

Vijay Parmar, voorzitter van National Campaign for Dalit Human Rights (NCDHR), beschuldigde ambtenaren, waaronder ook politie, er van de uitvoering van de PoA Act te belemmeren door hun vooroordelen tegen Dalits en Adivasi. Hij zei: "Er is duidelijk bewijs van de grote mate van onrecht jegens Dalits en Adivasi en de straffeloosheid waar schenders van de wet op kunnen rekenen bij de handhavende instanties”.

De Sammelan publiceerde de "Dalit-Adivasi Delhi Declaratie 2012" om de mensen in India en hun gekozen vertegenwoordigers wakker te schudden. De verklaring roept de "hele natie" op om India te bevrijden van de "onderdrukkende krachten van kaste en mannelijke dominantie".

Aan de vooravond van het evenement zonden meer dan 30 lidorganisaties van de mensenrechtencoalitie FORUM-ASIA een solidariteitsbetuiging naar de Sammelan, waarmee ze hun eisen steunden en uiting gaven aan "hun grote bezorgdheid over de slechte uitvoering" van de wet.

Het International Dalit Solidarity Network (IDSN) stuurde ook een boodschap van solidariteit met de strijd van de Dalits en Adivasi. Daarmee betuigde ze haar volledige steun voor de Delhi Verklaring en de oproep aan de Indiase natie om 'onaanraakbaarheid en discriminatie' te beëindigen.

"ISDN ondersteunt de oproep in de Delhi Verklaring aan de Indiase regering, het parlement en politieke partijen, om wetgeving en grondwettelijke bepalingen in stand te houden, uit te voeren en te handhaven die Dalits en Adivasi beschermen tegen wreedheden en discriminatie. Wij feliciteren alle maatschappelijke organisaties in India die zo hard hebben gestreden voor de bevrijding van Dalits en Adivasi van discriminatie en onderdrukking”, aldus IDSN.

Naar aanleiding van de demonstratie noemde Prasad Srivella, voorzitter van de nationale coalitie van maatschappelijke organisaties, de Sammelan een historische gebeurtenis. Maar hij merkte tevens op dat "onze gezamenlijke reis nog niet voorbij is... Onze gemeenschappelijke politieke taak is nog maar net begonnen. In de komende maanden moet deze een duidelijke en beslissende vorm aannemen."


Meer informatie:


laatste wijziging: