terug
(IDSN, 26-10-2012)

Grote Dalit-demonstratie tegen geweld staat op stapel
in New Delhi


Een coalitie van 150 Indiase NGO’s vraagt verandering én een behoorlijke uitvoering van de wetten die Dalits (kastelozen) en Adivasi (tribalen) zouden moeten beschermen tegen geweld en wreedheden. De campagne neemt nu flink in kracht toe.
Persconferentie 25 oktober 2012

Eind november 2012 is het 63 jaar geleden dat de Indiase grondwet van kracht werd. Om dit te herdenken willen ongeveer 63.000 Dalits en Adivasi – officieel bekend als Geregistreerde Kastes en Stammen – deelnemen aan een massale bijeenkomst in de Indiase hoofdstad. Hun doel is de Indiase regering te bewegen om de bestaande wetgeving tegen wreedheden – bekend als de Prevention of Atrocities Act (PoA Act) - te versterken en daadwerkelijk uit te voeren.

De demonstratieve bijeenkomst is onderdeel van de campagne die wordt uitgevoerd door de Nationale Coalitie (NCSPA) van 150 maatschappelijke organisaties uit 18 Indiase deelstaten. In deze deelstaten zijn de afgelopen maanden afzonderlijke bijeenkomsten geweest en nu wint de campagne ook nationaal aan kracht.

Op 25 oktober kondigden leden van de Nationale Coalitie de aanstaande demonstratie aan tijdens een persconferentie in Delhi. De coalitievoorzitter, Dr. Prasad Srivella van de Nationale Dalit Beweging voor Recht, stelde dat “de situatie van de Dalits en Adivasi in het land niet is verbeterd” sinds de grondwet van kracht werd. Van de wreedheden waarvan de slachtoffers een beroep op de wet deden zijn er de afgelopen 12 jaar slechts 30% veroordeeld.

Namens de Nationale Coalitie deed Manjula Pradeep, directeur van de organisatie Navsarjan Trust uit Gujarat, een dringend beroep op de regering om een einde te maken aan de afschuwelijke misdaden tegen Dalits en Adivasi. “Het is hoog tijd om de wet ter voorkoming van geweld en wreedheden tegen Dalits en Adivasi te herzien en het beleid om hen kansen te geven te versterken”, zei Pradeep.

Henri Tiphagne, directeur van People’s Watch, bevestigde dat de wet geamendeerd moet worden. Hij waarschuwde de regering echter ook dat “als veranderingen in de wet niet vergezeld worden door een verandering van houding van allen die de wet moeten uitvoeren – de rechterlijke macht, de ambtenaren en de politie die de misdaden moet onderzoeken - er niets verandert voor de sociaal buitengesloten gemeenschappen van Dalits en Adivasi.”

De demonstratie vindt plaats op 23 november op de Ram Lila Grounds in New Delhi. De oproep zal luiden: “Stop Onaanraakbaarheid; Geen wreedheden meer; Vernietig Kaste – Amendeer daarom de wet tegen geweld en wreedheden en voer deze effectief uit.”


Meer informatie:


laatste wijziging: