terug
(IDSN, 31-8-2012)

Nieuwe wet in India:

Werkgevers van poepruimers riskeren gevangenisstraf


De Indiase regering is klaar met nieuwe wetgeving om een eind te maken aan handmatig poepruimen, een ‘beroep’ waar alleen Dalits toe zijn veroordeeld. De voorgestelde wet kent forse straffen voor degenen die poepruimers in dienst nemen.

De wet met betrekking tot ‘manual scavenging’ (handmatig schoonmaken) breidt de definitie uit tot alle schoonmakers die hun gevaarlijke werk zonder beschermende kleding uitvoeren. Organisaties of gezinnen die poepruimers in dienst hebben krijgen gevangenisstraf als ze met deze onmenselijke prakrijken doorgaan.

Afgelopen week keurde de Indiase regering in New Delhi een nieuwe wet goed die het handmatig poepruimen helemaal moet uitbannen. De wet geeft werkgevers negen maanden de tijd vanaf nu om een nieuw systeem te introduceren zonder de huidige praktijken.

De nieuwe wetgeving wordt voorgesteld vanwege het mislukken van de huidige wet die uit 1993 stamt. De onmenselijke praktijk van het bijna letterlijk dwingen van Dalits om ‘droge toiletten’ schoon te maken met hun handen en een klein schepje plus een mand, vindt nog steeds in heel India plaats met naar schatting bijna een miljoen mensen als slachtoffer.

De voorgestelde wet bevat een veel bredere omschrijving van ‘manual scavenging’ dan de huidige. Het wordt verbreedt van het ‘handmatig verwijderen van menselijke uitwerpselen’ tot ‘handmatig schoonmaken, dragen en afvoeren of anderszins verwerken van menselijke uitwerpselen in een onhygiënisch toilet of in een open afvoer of put waarin uitwerpselen worden gedeponeerd.’
Dit betekent dat de definitie ook rioolarbeiders omvat, vaak Dalits, die in de riolen afdalen om ze schoon te maken zonder beschermende kleding en goed gereedschap. Overheden die werknemers aan zulke gevaarlijke situaties blootstellen kunnen vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

"We zijn zeer tevreden dat de centrale regering deze nieuwe wetgeving heeft goedgekeurd Veel onderdelen van de voorgestelde wet zijn van groot belang, zoals de definitie van ‘handmatige poepruimers. Vergeleken met de wet uit 1993 is de definitie zeer omvattend", zegt Ashif Shaikh van de Rashtriya Garima Abhiyan - Jan Sahas, een nationale beweging die werkt aan de totale uitbanning van ‘manual scavenging’ en het versterken van de kracht van de Dalits en andere kwetsbare groepen van de Indiase samenleving.

Echter, merkt Ashif Shaikh op, er zijn nog steeds een aantal onvolkomenheden in de voorgestelde wet wat betreft de bevrijding en rehabilitatie van de ‘manual scavengers’. Vandaar dat zijn en andere organisaties zich nog blijven inzetten voor een verbetering van de wet.


Meer informatie in het Engels:


laatste wijziging: