terug
(IDSN, 15-9-2011)


Politie doodt ten minste zes Dalits bij vuren op menigte

Ook bewijs van marteling gevonden


De mensenrechtenorganisatie People’s Watch heeft een onderzoeksteam opgezet om inzicht te krijgen in de rol van de politie bij de dood van zes Dalits. De politie schoot op zondag 11 september op een menigte in Paramakudi in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. De eerste bevindingen laten zien dat de politie schuld treft en dat een aantal van de mensen die zogenaamd werden doodgeschoten in feite het slachtoffer zijn geworden van marteling door de politie.

De politie beweert dat een menigte Dalits, die de dood herdachten van Dalit-activist Emmanuel Sekaran, die op 11 september 1957 was vermoord in een kaste-conflict, onhanteerbaar werd. Er zou eerst met traangas zijn geprobeerd om de menigte in toom te houden voordat er werd geschoten. De onderzoekscommissie vond geen bewijs die deze bewering ondersteunt en ontdekte ook dat veel van de schotwonden in de bovenste lichaamsdelen zaten. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat een aantal van hen die zouden zijn doodgeschoten in de menigte Dalit-activisten waren die door de politie waren gemarteld.

Het feit dat de politie de families de lichamen van de overledenen niet te zien kregen of geen getuigen aanwezig liet zijn bij de post-mortem, bevestigt deze bevindingen alleen maar. People’s Watch wil daarom dringend een nieuwe post-mortem van alle lichamen door een team van doktoren in de aanwezigheid van familieleden of hun vertegenwoordigers alsmede van mensenrechtenverdedigers die daarbij aanwezig willen zijn.

People’s Watch doet ook een beroep op alle leden van de Dalit-gemeenschap om af te zien van elke vorm van vergelding om te zorgen dat de vrede in de deelstaat blijft gewaarborgd. Zij dringt er bij de districtsautoriteiten op aan om er voor te zorgen dat de gewonden kwaliteitszorg krijgen in het regeringsziekenhuis of op kosten van de regering in een privé-ziekenhuis worden behandeld.

Het International Dalit Solidarity Network, waar ook het Dalit Netwerk Nederland (DNN) deel van uitmaakt, veroordeelt het optreden van de politie en komt met nadere informatie en mogelijk een ‘urgent appeal’ zodra dit beschikbaar en nodig is.

Noot
The Hindustan Times liet weten dat de president van de grootste oppositiepartij, de BJP, ook een onderzoeksteam heeft samengesteld dat van 15 tot 17 september Tamil Nadu zal bezoeken en zo spoedig mogelijk een rapport daarover zal aanbieden aan de president van de partij.

Meer informatie
- Persbericht van People's Watch Tamil Nadu n.a.v. de moorden;
- Voorlopig onderzoeksrapport van People's Watch;
- Berichten over het incident verschenen in The Hindu, The Times of India en Indian Express.


laatste wijziging: