terug

Dalit duwt fiets door straten van Perali... (foto: M. Moorthy)
(uit: The Hindu, 3-9-2011)


Fietsverbod voor Dalits door straten waar hogere kasten wonen

Dalits die het verbod trotseren worden uitgescholden en bedreigd door hoge-kaste-hindoes


Na jaren van strijd en protest worden de Dalits van het dorp Perali in het Perambalur district van Tamil Nadu nog steeds door ‘kaste-hindoes’ gediscrimineerd. Ze mogen niet fietsen door de straten waar hoge-kaste-hindoes wonen. Degenen die dit verbod trotseren worden het slachtoffer van scheldpartijen en bedreigingen.

In 2002 organiseerde de Nationale Democratische Vrouwenorganisatie een protest in het dorp om de autoriteiten te dwingen om in te grijpen. Een groep Dalit-meisjes en -jongens fietsten, onder leiding van een lokale ambtenaren, door de straten waar de ‘kaste-hindoes’ wonen. De genoten vrijheid was van korte duur.

Dalit-studenten van de openbare middelbare school in het dorp kunnen nog steeds niet door de straten van de hogere kasten fietsen hoewel het een kortere, veiliger route is. Ze moeten van hun fiets af en deze duwen of een omweg maken via de drukke Perambular-Ariyalur hoofdweg, zegt de 49-jarige N. Ayyakannu, een lokale makelaar. Zelfs de postbode, een Dalit, kan niet met zijn fiets door de staten van de kaste-hindoes rijden.

"Na alle officiële petities en de protesten hebben de meeste van ons er schoon genoeg van en we zijn tot de conclusie gekomen dat er niets verandert", zegt Ayyakannu. Dalits zijn een minderheid in het dorp. Velen van hen werken als landarbeiders voor de rijke en dominante kaste hindoes en kunnen zich nauwelijks veroorloven tegen de wensen van hun werkgevers in te gaan.

Dalits wordt ook niet toegestaan om de tempel in de ‘hoge kaste straat’ te betreden, laat Mr. Ayyakannu weten. "Het ‘twee kopjes systeem’ is, met uitzondering van twee stalletjes, nog steeds van kracht in de meeste theehuizen", zegt Arumugam, een 70 jaar oude landarbeider. "We kunnen zelfs niet als gelijken met de kaste hindoes op de banken van het theehuis zitten."

"Hoewel het dorp een bibliotheek heeft, kunnen Dalit-jongeren alleen op de grond zitten", zegt Suresh, een Dalit-jongen.

Klachten ontkend

K. Padaikathu, president van de dorpsraad, die tot de hogere kasten behoort, ontkent dat er sprake is van een boycot van Dalits die door de straten van de hogere kasten fietsen. Bij doorvragen geeft hij toe dat er wel wat kleine kwesties zijn, maar hij blijft er bij dat er geen grote problemen in het dorp zijn. "Dergelijke problemen waren er jaren geleden toen ik jong was. Maar nu leven we vreedzaam naast elkaar."

Gevraagd naar het feit dat Dalits de toegang tot tempels wordt geweigerd, zegt Mr. Padaikathu dat er aparte tempels in de straten van de hogere kasten en de Dalits zijn en dat er overeenstemming is dat de twee gemeenschappen apart hun eredienst hebben.


laatste wijziging: