terug
(12-10-2009)


VN Hoge Commissaris Mensenrechten: 'Haal de kaste-muur omver'Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, mevrouw Navanethem Pillay
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, mevrouw N. Pillay, heeft opnieuw duidelijk stelling genomen tegen kastendiscriminatie. In een persoonlijk opinieartikel met de titel ‘Haal de kaste-muur omver’ doet zij een krachtig beroep op alle landen om zich in te zetten tegen de discriminatie en uitsluiting van 260 miljoen mensen vanwege hun ‘lage kaste’.
Zij schrijft: ‘De tijd is gekomen om het beschamende concept van kaste uit te bannen’ en ‘Ook andere schijnbaar onoverkomelijke muren, zoals slavernij en apartheid, zijn in het verleden afgebroken’. Zij concludeert: ‘We kunnen en moeten de muren van kaste ook omver halen’.

In maart van dit jaar adiviseerde mevrouw Pillay al de Indiase regering om meer te doen aan het bestrijden van kastendiscriminatie. Pillay liet toen in een toespraak bij de Indiase Nationale Mensenrechtenraad weten dat, ondanks maatregelen, de positie van de kastelozen onvoldoende is verbeterd: ‘Zowel Dalits (‘kastelozen’) als tribale volken, leven nog steeds in de diepste armoede’. Ook is, meent zij, niet genoeg gedaan aan het bestrijden van het ‘klimaat van straffeloosheid’ dat schending van mensenrechten van deze groepen in de hand werkt.

Het International Dalit Solidarity Netwerk (IDSN), Human Rights Watch (HRW) en de National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR) hebben in een persbericht het standpunt van mevrouw Pillai van harte verwelkomd. Zij dringen er bij de regeringen van de Zuid-Aziatische en andere landen op aan om met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten samen te werken aan het beëindigen van kastendiscriminatie. Nepal heeft daartoe al het goede voorbeeld gegeven door zich onlangs achter de (concept) 'VN Richtlijnen ter Bestrijding van Discriminatie op basis van Werk en Afkomst' te scharen en zelf ook actie te ondernemen.


Het opinieartikel van mevrouw Pillay ('Tearing down the wall of caste') vindt u op http://idsn.org/international-advocacy/un/un-principles-guidelines/unhchr-opinion-piece/.

Mevrouw Pillay's eerdere statement in India vindt u op http://www.dalits.nl/090323.html.

Het persbericht van IDSN, HRW en de NCDHR ('Time to tear down the wall of caste') vindt u op http://idsn.org/news-resources/idsn-news/read/article/press-release-time-to-tear-down-the-wall-of-caste/128/.


laatste wijziging: